Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Червень » 6 » Турбота про соціальний захист працівників – обов’язок кожного роботодавця
12:03
Турбота про соціальний захист працівників – обов’язок кожного роботодавця

Питання легалізації робочих місць та соціальної захищеності найманих працівників, завжди актуальне серед основних пріоритетів та напрямків діяльності управління Пенсійного фонду України в  Заставнівському районі.  І, якщо таке ганебне явище, як використання праці найманих осіб без оформлення з ними офіційних трудових відносин, виплата заробітної плати  “в конвертах”,  вже починає поступово викорінюватися з практики діяльності роботодавців району,  то заборгованість з виплати заробітної плати та зі сплати єдиного соціального внеску за найманих працівників, продовжує зростати, про що свідчать статистичні дані, отримані зі звітності страхувальників за квітень 2015 року. 

Зокрема, з ФІЛІЇ "ЗАСТАВНІВСЬКИЙ РАЙАВТОДОР" ДОЧІРНЬОГО ПІДПРИЄМСТВА "ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОБЛАВТОДОР", заборгованість із заробітної плати,  у порівнянні до 01.04.2015 зросла на 15,3 тис.грн. та на 01.05.2015 склала 117,8 тис.грн. Відповідно – відбулося і  зростання заборгованості зі сплати єдиного соціального внеску за застрахованих осіб, яких  на 01.05.2015 була  31 особа. Така ситуація, з огляду на її  негативні наслідки для найманих працівників є недопустимою, і, без сумніву, потребує свого позитивного вирішення. Враховуючи особливість солідарної системи пенсійного забезпечення, яка діє на сьогодні, кожна своєчасно  не сплачена гривня у складі єдиного соціального внеску, не тільки могла бути спрямована на виплату пенсій громадянам, які вже вийшли на заслужений відпочинок, але й в, першу чергу, позбавляє гарантій на повноцінний соціальний захист тих працівників, які нині перебувають у трудових відносинах з підприємствами-боржниками. Адже не сьогодні-завтра, хтось із них може звернутися до управління Пенсійного фонду за довідкою форми ОК-5, що необхідна для призначення чи  перерахунку пенсії, або оформлення різного роду соціальних допомог. І, якщо за якийсь місяць єдиний соціальний внесок не буде сплачений  підприємством у повному обсязі, то застрахована особа  автоматично позбавляється страхового стажу за період, в якому допущено таке порушення.  

Продовжуючи тему осуду боржників зі сплати єдиного внеску та з виплати заробітної плати,  вкотре наголошуємо  – починаючи з  2004 року, поняття  “трудового стажу” змінилось  на  поняття “страхового стажу”, і  трудова книжка  вже  не  є основним актуальним документом, який фіксує набуття такого стажу.  Простіше  кажучи, за  який  період за найманого працівника сплачено єдиний соціальний внесок в повному обсязі – такий період і буде йому враховано для обчислення пенсії. Всі необхідні  відомості  акумулюються органами Пенсійного фонду України та  при необхідності надаються  застрахованій особі за наявності паспорта та ідентифікаційного коду (при його наявності), у вигляді вищезгаданої довідки ОК-5.

Враховуючи вищесказане, ще раз звертаємо увагу керівників підприємств, установ та організацій, а також фізичних осіб-підприємців, які використовують працю найманих осіб, на те, що питання соціальної захищеності ваших працівників, насамперед, залежить саме від вас, і саме від вашої свідомості залежить сьогодні повнота набуття ними повноцінного страхового стажу.  

Сергій БЕЖНАР,
начальник відділу 
прогнозування  надходження платежів та обліку
застрахованих осіб управління Пенсійного фонду України в Заставнівському районі
 

Переглядів: 490 | Рейтинг: 0.0/0