Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Травень » 9 » УТОЧНЕНО ПОВНОВАЖЕННЯ НОТАРІУСІВ
21:25
УТОЧНЕНО ПОВНОВАЖЕННЯ НОТАРІУСІВ

У рамках реформи реєстраційної служби, а також децентралізації, відбувається передача частини державних функцій з реєстрації майна та бізнесу на місця. Зокрема, 25 березня 2015 року набрав чинності Закон України від 05 березня 2015 року № 247-VIII «Про внесення змін до деяких законів України щодо уточнення повноважень нотаріусів та особливостей реєстрації похідних речових прав на земельні ділянки сільськогосподарського призначення». Цим Законом нотаріусам надано повноваження здійснювати функції державного реєстратора прав на нерухоме майно у порядку та випадках, встановлених Законом України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень». Відповідно до вищевказаного Закону нотаріусу надано можливість проводити державну реєстрацію:
речових прав, похідних від права власності, на земельні ділянки сільськогосподарського призначення незалежно від нотаріального посвідчення договору, на підставі якого виникає таке право;
права власності на земельну ділянку сільськогосподарського призначення, яке виникло та оформлено в установленому порядку до 01 січня 2013 року, одночасно з державною реєстрацією похідного від нього речового права на таку земельну ділянку.
Таким чином, нотаріуси отримали право проводити реєстрацію договорів оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення. Перевагами нової системи реєстрації договорів оренди сільськогосподарських  земель є:
розширення за рахунок державних та приватних нотаріусів;
кількості пунктів, де можна провести реєстрацію;
громадяни зможуть самостійно обирати звернутися їм до державного реєстратора чи до нотаріуса;
ліквідація черг при реєстрації договорів оренди сільгоспземель;
збільшення оперативності реєстрації і якості послуг за рахунок збільшення конкуренції;
ліквідація корупційної складової за «пришвидшення процесу».

Г.КОВАЛИК, начальник реєстраційної служби
Заставнівського районного управління юстиції

Переглядів: 459 | Рейтинг: 0.0/0