Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Липень » 04
№ п/п Назва ради Дата прийому Місце проведення
1 с.Г.Шерівці 08.07.2015 — з 10.00 до 11.00 Приміщення сільської ради
2 с.Задубрівка 08.07.2015 — з 11.15 до 12.00 Приміщення сільської ради
3 с.Шубранець 08.07.2015 — з 12.30 до 13.30

Приміщення сільської ради

... Читати далі »

Переглядів: 357 | Дата: 04.07.2015

У місті Заставна медичні сестри із різних лікувально-профілактичних закладів Чернівецької області змагались за звання кращої у своїй професії: і на теоретичні питання відповідали, і практичні навички показували, та навіть співали й танцювали. Хто ж здобув перемогу?

Вони – права рука кожного лікаря. Щодня їм доводиться допомагати рятувати чиїсь життя. Кожна з них не уявляє своє життя без улюбленої професії. Цьогоріч у 15 ювілейному конкурсі «Краща медична сестра» змагались 14 учасниць: 11 представляли районні лікувальні заклади, двоє – обласні: Чернівецьку обласну клінічну лікарню та ... Читати далі »

Переглядів: 748 | Дата: 04.07.2015

У залі засідань райдержадміністрації відбувся урочистий захід з нагоди Дня Конституції України та Дня Державної служби. Ведуча Т.Гринчук цікаво розповіла про Основний Закон, за яким 19 років живе наша держава. Хвилиною мовчання вшанували Героїв Небесної Сотні і воїнів АТО. А.Струтинська і Б.Пшегоцький поклали квіти до підніжжя Т.Шевченка і пам’ятного знака Небесній Сотні ... Читати далі »

Переглядів: 428 | Дата: 04.07.2015

Саме цими днями минуло 74 роки з того часу, як розпочався 2-й етап Другої світової війни, яка, начебто, не має нічого спільного із нинішньою — на Сході України. Хоча певні паралелі не варто й шукати, вони — явні. Точніше, їхні  психічно-хворобливі поводирі — Гітлер і Путін, котрим ввижалися одні й ті ж маразматичні бажання — захоплення територій та знищення і гноблення інших народів. Але це тваринна спільнота між агресорами. Є й чиста та людяна риса, притаманна лише  українцям на тій і на цій війні — героїзм і мужність воїнів та жертовність народу.

... Читати далі »

Переглядів: 533 | Дата: 04.07.2015

Нещодавно на базі тракторного стану ТзОВ «Хрещатик-Агро», що у м.Заставна, відбулася нарада з керівниками провідних агропромислових підприємств району.

У вступному слові голова Заставнівської районної державної адміністрації Юрій Кітар наголосив на важливості дотримання законодавства при укладанні договорів оренди із пайовиками (нині частина орендарів не поспішають реєструвати угоди, як того вимагає закон, а, отже, податки сплачують не повністю), єдиної ціни на зерно при видачі його за паї, соціальній підтримці населених пунктів, співпрацю агропідприємств із центром зайнятості тощо. ... Читати далі »

Переглядів: 570 | Дата: 04.07.2015

Цього інтелігентного чоловіка, талановитого музиканта, чудового педагога, творчо обдаровану людину знає вся Заставнівщина. Віртуоз-кларнетист, саксофоніст, сопілкар, для якого музика — не просто професія,  а справжнє покликання, — це все про Григорія Васильовича Гайдея, викладача Заставнівської музичної школи, який завтра, 3 липня, святкуватиме свій славний козацький ювілей. 

Пан Григорій народився і навчався у Заставні. Здібний хлопчик продовжив музичну освіту у Чернівецькому училищі мистецтв ім.С.Воробкевича. Після закінчення і до сьогодні він вірний нашій музичній школі. Кажуть, що вчитель багатий своїми учнями. За сорок років трудової біографії виховав не одне покоління обдарованих музикантів. Це, зокрема, І.Корпан, В.Стецький, В.Новаковський, О.Кайтан, Н.Луцяк та багато інших, хто славить наш район далеко за його межами. 

Учитель-музикант і досі, завдяки творчому пошуку, педагогічним здібностям, передає набуті знання своїм нинішнім вихованцям. Його учні — тріо кларнетистів В.Стецький, Б.Манчук, Р.Ковалик цього року отримали перше місце на обласному конкурсі серед ансамблів музичних шкіл Буковини відділу духових інструментів. ... Читати далі »

Переглядів: 495 | Дата: 04.07.2015

Виступ народного артиста України, володаря двох Золотих Дисків Степана Гіги, завжди збирає чимало шанувальників його багатогранної творчості. Нещодавно популярний співак з новою концертною програмою «Дорога до храму» завітав до м.Заставна. Зустріч з великою аудиторією слухачів, під час всеукраїнського туру, організував продюсерський центр «6 секунд» (директор студії «6 секунд, продюсер Василь Вагилевич).

Концертна програма була цікавою, а пісні, які виконував відомий співак, потрібно було уважно слухати. Він подарував аудиторії такі композиції, як «Вулиця Наталі», &laqu ... Читати далі »

Переглядів: 490 | Дата: 04.07.2015

Днями свій Ювілей святкуватиме знана як в районі, так і в області жінка — Раїса Андріївна ІЛЬЧУК.

Заслужений працівник освіти України, Заслужений вчитель Молдови, депутат районної ради, активна і не байдужа до чужої біди жінка, вона за останні 30 років, які прожила на Буковині, була вчителем, директором школи, очолювала Кострижівську та районну громади. Проте найбільше зусиль, досвіду, знань Р.А.Ільчук витрачала на освітню галузь, очолюючи відділ освіти району. Варто зазначити, що окремими здобутками та нововведеннями Раїси Андріївни освітяни району користуються і донині, а вчительські колективи завжди і сьогодні зустрічають її, як рідну.

Де б не була Раїса Андріївна, вона завжди до справи підходила по-новаторському, фундаментально і викладалась сповна. Вона по-справжньому гідна гордого звання ВЧИТЕЛЬ.

Тому в переддень Ювілею я хочу подякувати Раїсі Андріївні за те, що вона зустрілася на моїй життєвій дорозі та побажати великого людського щастя, добра, довгих років життя. ... Читати далі »

Переглядів: 456 | Дата: 04.07.2015

Про організацію літнього відпочинку та оздоровлення буковинських дітей йшлося на прес-конференції начальника управління молоді та спорту обласної державної адміністрації Богдана Вітовського.

За словами посадовця, для організації відпочинку та оздоровлення дітей Чернівецької області у 2015 році з обласного та місцевих бюджетів планується виділити бюджетні асигнування у розмірі  12483,2 тис. грн.

«В області розпочали роботу 120 пришкільних таборів, з яких 6 – праці та відпочинку та 1 наметовий табір, – зазначив Богдан Вітовський. «Впродовж цьогорічного оздоровчого сезону планується оздоровити 37185 дітей пільгових категорій, 326 – з числа внутрішньо переміщених осіб, 318 дітей, батьки яких загинули під час проведення антитерористичної операції або обороняють наразі Украї ... Читати далі »

Переглядів: 449 | Дата: 04.07.2015

Час невпинно обертає свої жорна… Життя прожити, не поле перейти — каже народна мудрість. Кожне покоління має своє життєве поле. Звичайно, щасливе те покоління, у кого життєве поле розкинулось блакитним небом.

Моє покоління 1940-1950 років, яке пережило гірке полинове дитинство, жах тоталітарного режиму, який приніс страшний голод 1947 року, незчисленні дитячі страждання. Пам’ятаю насильницьку колективізацію! Хто не хотів іти до колгоспу — називали ворогами народу. Не було світла, радіо, телевізора. Завжди кажу —  «Ми — покоління героїв Шукшина». 

Народилася в Придністров’ї, в м. Рибниця. Любов до Батьківщини не стирається ні часом, ні простором. Але чомусь більше болем, якщо Батьківщина далеко.

Життя моє на Буковині — це сторінка моєї історії. Але щоразу прокидається в д ... Читати далі »

Переглядів: 465 | Дата: 04.07.2015

У середу, 1 липня, Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк взяв участь У церемонії відкриття першого в Україні  місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Арсеній Яценюк повідомив, що від сьогодні по всій Україні працюватиме сто центрів безкоштовної правової допомоги. У них надаватимуть юридичні послуги, зокрема, для малозабезпечених громадян, дітей-сиріт та їх опікунів, учасників АТО, сімей загиблих воїнів, ветеранів.
На цей проект, повідомив Глава Уряду, Кабінет Міністрів виділив близько 300 млн. грн.

За словами Арсенія Яценюка, до сьогодні в таких центрах надавали правову допомогу лише в кримінальних справах, а віднині відповідні категорії громадян зможуть отримати юридичні послуги і послуги адвоката також і в цивільних та адміністративних справах.

Глава Уряду наголосив на важливості цього проекту: &la ... Читати далі »

Переглядів: 435 | Дата: 04.07.2015

Автомобільні дороги постійно зазнають навантаження і піддаються впливам атмосферних явищ і щоразу зношуються. Все це породжує необхідність у капітальному, поточному або ямковому  ремонті практично всіх автомобільних доріг чи у великих населених пунктах, чи маленьких.

За словами Боянчуцького сільського голови І.Найдиша, нещодавно на вулиці Центральній, за рахунок дорожнього фонду сільської ради,  провели ямковий ремонт. Довжина — 1,5 кілометра. Це — дорога державного значення. На цьому об’єкті усіма роботами займалися працівники ПП «Явір» (смт.Берегомет). У планах сільського голови — гравіювання вулиць Миру та Івана Гараса.

 

Переглядів: 350 | Дата: 04.07.2015

Про вимогу партії ВО «Батьківщина» щодо необхідності зниження тарифів поінформував громаду на прес-конференції голова обласного партосередку Іван Мунтян. «Ми входимо до коаліції, і це означає те, що ми переконуватимемо колег з коаліції приймати правильні рішення з найважливіших питань. У час, коли триває зубожіння людей, коли бракує грошей на продукти — необгрунтовано підвищувати тарифи є злочином», — заявив він.

Іван Мунтян наголосив, що єдиною політичною силою, яка доводить, що тарифи підвищені необгрунтовано і не відповідають дійсності, є партії ВО «Батьківщина». Саме на її вимогу були УДВІЧІ знижені норми споживання газу для користувачів без лічильників — тож уже за травень такі користувачі платили за газ удвічі менше. «Наші розрахунки базуються на достовірній інформації, — додав партієць. — Серед наших колег-партійців є фахівці у цій галузі, ... Читати далі »

Переглядів: 425 | Дата: 04.07.2015

Одним із знаменних для українців є святкування Дня Конституції України. 19 років тому відбулася значима історична подія, яка гідно увінчує розвиток українського народу у XX столітті — прийняли  першу Конституцію незалежної української держави. З цієї нагоди до Дня Конституції і Дня молоді перед будинком культури с.Шубранець відбулося цікаве театралізоване дійство, яке зібрало чимало глядачів і тривало близько 3 годин. Імпровізована сцена потопала у зелені і квітах. У цей день  своє мистецтво продемонструвало 5 дитячих колективів, які підняли настрій цікавими танцювальними композиціями.

Сподобалися  солісти-вокалісти Тетяна Боднарюк, Юлія Шишигін, Марина Ластівка, Марина Дамян, Настя Павлюк, Наталія Прокоп, наймолодша, 5-річна учасниця Іванна Борчук. Своєю виконавською майстерністю вразили дуети у складі Тетяни Коробчук і Віри Літовської, Валентина Одріховського і Андрія Шкраби, гітарист Богдан Сал ... Читати далі »

Переглядів: 511 | Дата: 04.07.2015

До 19-річниці з дня народження Конституції України працівники культури с.Звенячин провели тематичний вечір — «Основа життя — мій Закон Основний».

Ведучі Н.Лисюк та С.Капустянська розповіли про довговікову героїчну боротьбу нашого народу за волю та незалежність. Про те, що Конституція України — це не лише Закон законів, це серце, ядро подальшого розвитку і вдосконалення суспільства, вона увійшла в суспільне життя, як головний оберіг державності і демократії, гарант незалежності і соборності України.

Учасники художньої самодіяльності показали театралізацію «Нема ціни святині дорогій…» — за легендою про державні символи, виконали пісні про Україну, прочитали поетичні твори на цю тематику.
Бібліотекар Н.Лисюк оформила книжкову виставку: «Конституція України — Закон законів». Була оформлена виставка й приклад ... Читати далі »

Переглядів: 492 | Дата: 04.07.2015

У Будинку народної творчості та дозвілля с. Юрківці відбулися святкові урочистості з нагоди 19 річниці Конституції України та Дня молоді, які провели працівники культури (сім’я Ємчуків).Свято розпочали композицією «Ласкаво просимо». Ведучі: Юлія Стефанюк та Валентин Олексюк чимало цікавого розповідали віршованими рядками про Основний закон нашої держави:

«Крокує літо в зелені, в цвіту,
Оновлюється вся наша держава.
Своє майбутнє — зміну молоду
Віншує щиро славна Україна».

Сільський голова М.Д.Смеречанська привітала всіх присутніх зі святом. Побажала міцного здоров’я, добра, затишку в оселях, терпіння, мудрості, чистого безхмарного неба над головою, вірити в наше краще майбутнє. Тексти ведучих переплітаються з музичними номерами. Програма — цікава, різножанрова, яка складалася з двох десятків номерів. ... Читати далі »

Переглядів: 405 | Дата: 04.07.2015

- під такою назвою у Кострижівському будинку культури відбувся святковий концерт, присвячений 19 річниці з дня прийняття Конституції України. Ведучі  — завідувач бібліотекою Л.Байдюк і бібліотекар Л.Калинюк чимало цікавого розповіли про важливий документ, за яким живе Україна, дібравши цікаві віршовані рядки.

 Як і щоразу,  концертна програма сплинула непомітно і цікаво. До душі глядачів припали пісні «Нене, ти моя», «Україна-мати», «Вишеньки-черешеньки, «На городі буркун», «Батьківська любов» «Ти моя Україна», «Є в тебе все» у виконанні Т.Пилипюк, Є.Холодюка, О.Воробйової, вокальної групи дівчат та народного аматорського фольклорного колективу «Василиха».

У глядачів — усміхнені обличчя, світлі очі. І якщо ми самі, українці, будемо слухати, пропагувати, любити, співа ... Читати далі »

Переглядів: 447 | Дата: 04.07.2015

У березні цього року Президент України підписав Закон «Про добровільне об’єднання територіальних громад». З цього приводу вже не раз відбувалися зібрання, на які запрошували голів сіл району,  розглядали питання методики цього процесу, спрямованої на створення громад, які, об’єднавшись, не тільки надаватимуть послуги у сфері освіти, охорони здоров’я, культури, соцзахисту тощо, але й отримають додаткові фінансові можливості від держави.   

Отож найбільш потужна галузь — освіта. Саме питання реорганізації шкіл району винесли на розгляд виїзної наради з головами сіл, депутатами  та членами виконкому сільрад Придністровської зони, яка відбулася в будинку культури с.Вікно. Відкрив зібрання перший заступник голови райдержадміністрації В.Молдован, який наголосив, що проблема реорганізації шкіл порушувалася вже впродовж декількох років, але саме ... Читати далі »

Переглядів: 767 | Дата: 04.07.2015

Цього року «МРІЯ Агрохолдинг» планує здійснювати зберігання врожаю на 7 власних елеваторах і 3 зерносховищах, загальною потужністю одноразового зберігання 600 тис. тонн. Вже проведена діагностика і модернізація обладнання, навчений персонал. Крім того, цього сезону елеватори «МРІЇ» будуть надавати послуги зі зберігання, очищення та сушіння врожаю стороннім організаціям.

До запуску також готовий один з найпотужніших інфраструктурних об‘єктів Компанії «МРІЯ Агрохолдинг» — насіннєвий завод у м. Хоростків Тернопільської області, продуктивність якого досягає 300 тонн насіннєвого матеріалу на добу. Загалом цього року «МРІЯ» планує виробити до 15 тис. тонн насіння.

«МРІЯ» розраховує приступити до жнив у кінці червня та зібрати врожай з 126 тис. га.

 

Переглядів: 368 | Дата: 04.07.2015

(Закінчення. Поч. у №26 від 25 червня ц.р.)

3. Пільги, зазначені у пункті 1 цього Порядку, надаються за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам за умови, що середньомісячний сукупний дохід сім’ї пільговика в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу.

4.До членів сім’ї пільговика під час надання пільг належать особи, на яких згідно із законодавчими актами, зазначеними у пункті 2 Порядку, поширюються пільги: дружина (чоловік); їх неповнолітні діти (до 18 років); неодружені повнолітні діти, визнані інвалідами дитинства I та II групи або інвалідами I групи; непрацездатні батьки; особа, яка перебуває під опікою або піклуванням пільговика та проживає разом з ним.

... Читати далі »

Переглядів: 433 | Дата: 04.07.2015

Хто не знає на Заставнівщині цю чудову, енергійну, гарну жінку, найкращого бібліотечного працівника, ініціатора багатьох інновацій у роботі і громадському житті?

Бог наділив Катерину Василівну Цюпу щирим серцем, невичерпною енергією, жіночою лагідністю та чарівністю, а душу збагатив незрадливою любов’ю до рідних і близьких. Сьогодні Ви в букетах білосніжних троянд і сяєте в променях літа. Гарний ювілей поспішає до Вас, 4 липня, до Вашої господи, де зійдуться найдорожчі люди — синочки, невістка та онучата, усі рідні і близькі, друзі та колеги, сусіди. Адже вони разом з Вами в хвилини радості та смутку.

На життєвих перехрестях долі ця сильна, вольова жінка, пережила чимало: в один день смерть матері та трагічну загибель свекрухи, а пізніше передчасно відійшов у вічність коханий чоловік. Скільки сліз, відчаю, болю. Поруч — її діти Віталій і Богдан, рідні і вірні друз ... Читати далі »

Переглядів: 418 | Дата: 04.07.2015

Лялька-мотанка — справжній прадавній український оберіг! Це втілення добра і ніжності. Вона, як посередник між бабусями і онуками. Є в ній щось магічне і загадкове.

Заставнівська майстриня Галина Якимик зацікавилася мистецтвом виготовлення мотанок тому, що любить створювати щось оригінальне та, головне, своє. А тепер із задоволенням передає свій досвід іншим.

У «Заставнівській світлиці» центральної районної бібліотеки нині представлено колекцію мотанок, змайстрованих пані Галиною. В експозиції — ляльки у костюмах із сучасних тканин, натурального льону. Особливо пишається, коли вдається використовувати в одязі ляльки-мотанки клаптики з одягу старих речей. Інколи ці «врятовані» клаптики з вишивкою на тканині, яка несе позитивну енергетику попередніх поколінь. Кожна лялька у віночку з квітів, хустині чи стрічках, які вдало поєднані з вишитими мотива ... Читати далі »

Переглядів: 482 | Дата: 04.07.2015

Музика, пісня, слово мають значний вплив на людські серця і душі. Вони допомагають у скрутні хвилини вистояти, збороти тимчасові труднощі і негаразди. Нещодавно книжкові полички поповнила унікальна збірочка Зої Гончарової «Без пісні мене нема!», яка побачила світ у видавництві «Букрек».

Цю жінку не потрібно представляти широкому загалу читачів. Відразу пригадуються її праці: «Хрещатик мій, свідок наш» та «Хрещатику — 100», присвячені промисловому гіганту Заставнівщини, з яким тісно була пов’язана Зоя Степанівна її родина. До речі, селище Кострижівка стало для неї другою малою Батьківщиною: тут щасливо проживала із сім’єю, знайшла улюблену роботу, численних друзів і однодумців. Цікаві події лягали в основу майбутніх книжок. Зоя Степанівна — унікум. У кожний рядочок вкладає безмежну любов до людей, краєвидів, улюбленої спра ... Читати далі »

Переглядів: 431 | Дата: 04.07.2015

У с.Мамаївці Кіцманського району відбулися обласні спортивні змагання «Краще село України», у яких брала участь команда  с.Баламутівки, представники якої змагалися з шахів, міні-футболу, перетягуванні линви, підніманні гирі, настільному тенісі.

З шахів перше місце посіла команда с.Баламутівка. Серед жінок переможницею стала Олена Лаїш, а у чоловіків «бронзу» виборов Іван Скоролітній.

У перетягуванні линви варто відзначити В.Скоролітнього, В.Семенчука, В.Дроня, В.Прокопюка, І.Лаїша, у настільному тенісі — О.Онуфраша, К.Фисюк, підніманні гирі — І.Калакайла.

В області спортсмени с.Баламутівки посіли 6-7 місце. За сприяння у  поїздці особлива подяка голові райдержадміністрації Ю.Кітарю.

І.ОНУФРАШ, провідний фахівець ВФСТ «Колос»

Переглядів: 630 | Дата: 04.07.2015

Із року в рік
Людський потік
Дорогою Чернівці-Заставна
Пливе в обитель
Євангелиста Іоанна.
Тут є усі:
І немовлята, і старі,
Серед здорових, юних, дужих
І немічні й такі, як ми малі.
Спішать звершити подвиг
За мир і злагоду у краї.
Та на всій українській землі.
З молитвою у серці
І піснею в устах
Йдуть під пекучим сонцем,
Хоч ноги в мозолях:
Одна з візком дитячим,
А інша при надії —
Несуть духовну радість
Єлізаветі й Захарії.
Не струмочком,
А рікою гомінкою
Всі ми йдемо за тобою,
Бо душевною красою
Й благодатних слів росою
Окриляєш наші душі повсякчас.
І не тільки Буковини,
А всієї України,
незабутній добрий, батьку наш.
Жаль, через церковні справи
Ваше Блаженство немає сьогодні з нами,
Коли ми йдемо між ланами.
Та твоїми молитвами
Щедрить Господь нам
... Читати далі »

Переглядів: 342 | Дата: 04.07.2015

Що сталося з тобою, Україно?
Чому палаєш знову у вогні?
Чому вмирають безневинні
Величні воїни твої?
Чому народ не може в мирі жити?
Все прагне Неньку свою поділити?
Чому іде отець на сина?
Чому вже не єдина Україна?
Чому, пішовши волю відстояти,
Всі хлопці гарні, молоді
В боях повинні знову помирати,
Життя віддавши в дар... війні?
Чому в епоху ноутбуків і айфонів
Гримить за вікнами війна?
Чому не зберегли своїх кордонів?
Чому в крові ти й пошматована така?
Чому ти найдорожча і колись єдина,
Залита кров‘ю молодих синів,
Лежиш в руїнах, рідна Україно?
Невже народ твій оцього хотів?
Вставай! Збудися, рідна Україно!
Згадай всю славу наших козаків!
Повстань же з попелу
Та йди в світ величаво!
Неси вінець свій перемог віків!

О.ФУШТЕЙ, с.Горошівці

Переглядів: 462 | Дата: 04.07.2015

Застосування РРО „спрощенцями” захистить від перевірок

З 1 липня 2015 року згідно з п. 296.10 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) платники єдиного податку третьої групи (фізичні особи-підприємці), які не здійснюють діяльність на ринках та через засоби пересувної роздрібної мережі, зобов'язані проводити готівкові розрахунки із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій (далі — РРО). При цьому звертаємо увагу на вимоги п.28 Підрозділу 10 Перехідних положень ПКУ щодо звільнення до 1 січня 2017 року від проведення відповідно до норм ПКУ перевірок дотримання порядку застосування РРО платників єдиного податку другої і третьої груп (фізичних осіб-підприємців), які з 1 січня 2015 року до 30 червня 2015 року включно почали застосовувати у власній господарській діяльності зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи Р ... Читати далі »

Переглядів: 451 | Дата: 04.07.2015

У сучасних умовах значної актуальності набула проблема пияцтва та тютюнокуріння серед дітей.

Відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмеження споживання і продажу пива та слабоалкогольних напоїв», яким внесено зміни до статті 156 Кодексу України про адміністративні правопорушення, передбачено заборону продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв або тютюнових виробів особі, яка не досягла 18 років.

Окремо інформуємо, що порушення працівником підприємства (організації) торгівлі або громадського харчування правил торгівлі пивом, алкогольними, слабоалкогольними напоями і тютюновими виробами тягне за собою накладення штрафу від тридцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Наприкінці травня в загальноосвітніх навчальних закладах держави розпоч ... Читати далі »

Переглядів: 467 | Дата: 04.07.2015