Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Квітень » 18

З приходом весни в Україну воскресає і пробуджується від зимового сну все живе. Відроджується життя. Люди з нетерпінням очікують Великодніх свят, під час яких всією родиною, кожним серцем торкаються до молитви, віри, дотримуючись при цьому народних традицій. Одна із найулюбленіших, сповнена символічного значення — писанкарство. Сьогодні — четвер, ми вже відсвяткували Паску, але на столі все ще оберегом лежать писанки, з любов’ю розписані вмілими руками. У Малому Кучурові майже кожна родина має особливу писанку, адже розмальована вона дитиною, яка відвідує дошкільну групу місцевого НВК. Навчала малюків цього ремесла вихователь Іри ... Читати далі »

Переглядів: 464 | Дата: 18.04.2015

Великодні традиції українців надзвичайно багаті та різноманітні. Однією з них є молодіжні великодні забави. Зазвичай, у світлий тиждень молоді люди водять веснянки, хороводи, гаївки, прославляючи Христове Воскресіння.
У районному Палаці культури відбувся районний огляд-конкурс дитячих фольклорних колективів «Ой прийшла весна, ой прийшла красна». Ведуча Т.Гринчук усіх щиро привітала з Великоднем, бажала життєвих гараздів, миру, злагоди у кожній заставнівській родині. Захід цікавим театралізованим дійством розпочав зразковий театр юного глядача «Мандрівник» (керівник А.Гайдей, режисер Л.Гайдей, завідувач постановочною ч ... Читати далі »

Переглядів: 828 | Дата: 18.04.2015

2 квітня відбулося засідання районної федерації футболу спільно з редакцією обласної газети «Голос краю», на якому відбулося жеребкування команд, які братимуть участь в ювілейному турнірі на приз вищезгаданого видання. Команди поділені на дві зони. Перша стартує 19 квітня у с.Ржавинці. І тур розпочнеться о 10 годині між командами Боянчук-Шубранець. О 10.30 зіграють Задубрівка-Вікно, об 11 — Юрківці-Добринівці, об 11.30 — Баламутівка-Малий Кучурів.
ІІ тур о 12 годині. У цей час зустрінуться команди Васловівців і Ржавинців. О 12.30 — переможці поєдинків між Боянчуком-Шубранцем і Задубрівкою-Вікном. О 13 годині між собою зіграють переможці, які визначаться у парах — Юрківці-Добринівці і Баламутівка-Малий Кучурів. 13.30 — Горішні Шерівці-Погорілівка.
Друга зона — 26 квіт ... Читати далі »

Переглядів: 540 | Дата: 18.04.2015

Як повідомив головний спеціаліст управління АПР райдержадміністрації Василь Землюк, у Заставнівському районі виділено 22,3 тисячі гектара землі для сівби всіх ярих культур. Підготовлено грунт під посів ранніх ярих — 12 тисяч гектарів. На сільськогосподарських площах району ще в березні посіяно 1,2 тисячі гектара ранніх зернових культур. Це стовідсоткове виконання плану. Відрадно, що вже отримали перші, як мовиться, дружні сходи.
Аграрії ТОВ «Хрещатик-Агро» вкинули в грунт насіння соняшнику ділянках 640 гектарів. ТОВ «Мрія Буковина» також займатиметься його вирощуванням. Наразі готують площу — 2,5 тисячі гектара для сівби цієї олійної культури. Сільськогосподарники подбали про майбутній урожай, піджививши у березні озимі зернові культури на площі 8,4 тисячі гектара і ріпаку — 2, ... Читати далі »

Переглядів: 447 | Дата: 18.04.2015

РІШЕННЯ № 427-31/2015 XXXI сесії VI скликання ЗАСТАВНІВСЬКОЇ РАЙОННОЇ РАДИ
2 квітня 2015 року
«Про виконання районного бюджету за 2014 рік»

Керуючись пунктом 17 частини 1 статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», пунктом 4 статті 80 Бюджетного Кодексу України, розглянувши подання Заставнівської районної державної адміністрації № 01-03/3-487 від 23.02. 2015 року, районна рада вирішила:

1. Затвердити звіт про виконання районного бюджету за 2014 рік по доходах в сумі 199 734,6 тис.грн., з них по загальному фонду – 195 586,8 тис. грн., по спеціальному фонду – 4 147,8 тис. грн. та по видатках в сумі 201 156,4 тис. грн., з них по загальному фонду – 197 297,6 тис.грн., по спеціальному фонду – 3 858,8 тис. грн.

2. Виконавчому апарату районно ... Читати далі »

Переглядів: 454 | Дата: 18.04.2015

Юлія Тимошенко запропонувала створити слідчу комісію в парламенті, яка проаналізує підвищення тарифів на комунальні послуги. Про це лідер «Батьківщини» заявила в ефірі програми «Шустер LIVE» на телеканалі «112 Україна». «Я хочу запропонувати створити, а це абсолютно дозволено законом, слідчу комісію в парламенті, яка об’єднає всі фракції, яка ці тарифи розкладе на молекули і атоми, яка проаналізує кожен бухгалтерський документ», — сказала вона. За словами Тимошенко, слідча комісія має з’ясувати, який тариф на газ є сьогодні виправданим.
«Тому, що не можна вбивати людей, не можна: і з фронту - Путіну, і з тилу – українській владі. Тому, я просто зараз пропоную створити таку слідчу комісію, буквально на наступному тижні», — зазначил ... Читати далі »

Переглядів: 444 | Дата: 18.04.2015

Ми, депутати Заставнівської районної ради, вкрай стурбовані ситуацією, що склалася в сфері газо- та водопостачання споживачів району.
26 лютого 2015 року Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг прийняла Постанову №220 «Про встановлення тарифів на електроенергію, що відпускається населенню».
Цим фактично підвищено ціни на газ для населення в рази, що призведе до переходу значної кількості українців в статус малозабезпечених, що фактично поставить людей за межу виживання.
Всім відомо, що Україна сама добуває природній газ, якого достатньо, аби забезпечити потреби усіх мешканців країни і що ціна його видобутку становить не більше 70 доларів США.
Враховуючи викладене, звертаємось з проханням посприяти у врегулюванні наступних питань:
встановити економічно-обгрунтовані ринкові ціни на природній газ;
- розробити процедуру надання газу для населення тільки вл ... Читати далі »

Переглядів: 474 | Дата: 18.04.2015

Навіть ці маленькі заставнівчани знають, що означає слово — волонтерство. Ще до Великодніх свят вони разом зі своїми вихователями та батьками готували для наших воїнів подарунки, вивчали пісні та вірші про патріотизм та героїзм українського народу. Завідувачка установи №3 Г.Турецька та працівники дитсадка розповідають, що малюки ніколи не працювали з таким захопленням та ентузіазмом, коли дізналися, що їхні малюнки, вирізки, наклейки адресують бійцям, котрі захищають Україну від ворогів.
Отже, як кажуть, нашого брата — і маленького, і дорослого прибуває. Вже вкотре на приготування страв у зону АТО допомагають вчителі та учні Заст ... Читати далі »

Переглядів: 460 | Дата: 18.04.2015

Інколи журналістська робота приносить чудові несподіванки. Зазвичай, ми знайомимося з людьми, а вже потім — з ремеслом, якому вони себе присвятили. Цього разу вийшло з точністю — до навпаки…
Якось, об’їжджаючи поля ТОВ «Хрещатик-Агро» (готувала матеріали до чергової публікації), звернула увагу на автобусну зупинку с.Рудка. Раніше ця маленька будівля мала дуже непривабливий вигляд. А тут — розмальована у національно-патріотичному стилі. Та ще й як професійно (за допомогою односельчан). Головний агроном того господарства Василь Микитюк назвав ім’я та прізвище юної рудківчанки і невдовзі ми зустрілися з майстринею художнього жанру. Точніше, вона має талант не тільки до малювання, але й інших видів мистецтва. Але все по порядку…
Отже, до редакції «Голосу краю» завітала струнка, мила і привітна дівчина. Це — Мар’яна Хитик, авторка шедевру на стінах ще так недавно занедбаної автозупинки. Ми швидко розговорилися, юнка щиро та невимушено коротко переповіла про себе…
— Я народилася в селі Рудка, у Бабині закінчила неповну середню школу і вступила до художнього коледжу м. Косів. Там же здобула і вищу освіту у Косівському інституті прикладного та декоративного мистецтва Львівської Національної академії мистецтв, — відчеканила, гарно посміхаючись, дівчина.
Чому саме вибір випав на професію художника? Мар’яна недовго думаючи, відповіла:
— У житті кожен із нас — художник. Тільки особливості вираження у кожного свої… Я з дитинства дуже любила малювати. Такий хист має ... Читати далі »

Переглядів: 571 | Дата: 18.04.2015

Микола Івасюк прославився на весь світ художнім талантом. Народився 14 (28) квітня 1865 року у Заставні. Після закінчення Заставнівської школи вступив до Чернівецької православної вищої реальної школи, спорудженої зусиллями першого митрополита Буковини, також нашого відомого земляка із с.Васловівці, Євгена Гакмана. Розуміючи роль мистецтва для народу, Івасюк у 1899 році організував у Чернівцях першу художню школу для дітей із бідних сімей.

Навчання в академіях мистецтв у Відні та Мюнхені сприяло володінню п’ятьма мовами та усвідомленому потягу талановитого студента до пізнання історичної героїки і возвеличення українського народу і творенню мистецького образу боротьби предків за соціальне та національне визволення. У нім ... Читати далі »

Переглядів: 571 | Дата: 18.04.2015

Вдивляюсь в погруддя... надломлена мить...
І жест благородства, любові.
Вдивляюсь в погруддя... і серце болить,
І ранить байдужості слово.
Сьогодні святкуєм ми твій ювілей...
А скільки пройшло, друже, років?
Де хата-садиба?(Цей справжній музей),
Духовності нашої кроки...
Невже в благородстві активних діянь
Не зможем зробить... ( Що ці кроки?),
Щоб велич митця і духовності сад
Плоди дарував довгі роки...
Микола Івасюк повертається знов
(Про нього вже знають мільйони)
Ми шану віддаймо і нашу любов...
Цей жест є для нас оборона...
Свята оборона...Духовності храм...
Заставна сьогодні святкує...
У вірі Всевишній розбудить серця
Й величний тріумф подарує...
Єднаймося , друзі, у справжній сім’ї
Духовних святих оберегів
(Як мало потрібно людині в житті?)
А наш, буковинський, цей легінь...
З малого хлопчини він зріс ... Читати далі »

Переглядів: 434 | Дата: 18.04.2015

Така книга, як «Кобзар» є на книжковій полиці в кожній бібліотеці — чи то міської квартири чи сільської хати.
Дивовижна доля цієї книги. Поезії, що входять до неї, народжувалися на тернистих шляхах поетового життя, писалися, то в мандрах, то в казематах, мережилися при світлі білих ночей Півночі й у пісках закаспійських пустель, під самотнім сонцем вигнання. Хоча більшість поезій і народжені поза межами рідного краю, наскрізно струменить у них світлий образ Дніпра і мріє синя далеч українських степів. На випадкових аркушах паперу поетова рука покрадьки записувала рядки, що стануть дорогими для цілого народу, донесуть до нього крізь усі перепони віщі і вічні слова.
Кожен, хто відкриє для себе «Кобзаря», відчує, що книгу цю написала людина, яка вистраждала свої відкриття, яка крутизнами життя піднеслася до вершин мудрості ... Читати далі »

Переглядів: 6538 | Дата: 18.04.2015

Проблема забруднення навколишнього середовища є надзвичайно актуальною і стрімко продовжує загострюватись. Щодня стикаємося з відходами вдома, на вулиці, в школі чи торгових точках. Здається, що станеться, коли десь на узбіччі викинути всього один папірець? Проте, якщо кожен так вважатиме, то наслідки можуть бути фатальними. Така проблема забруднення території спіткала і жителів села Кулівці. Але педагогічний та учнівський колективи вирішили не сидіти, склавши руки. Тож діти 1-4 класів прибирали від школи до автобусної зупинки; учні 5-9 класів — від центру села до природної пам'ятки «Гукало» та біля Дністра. Учні відповідально поставилися до цього заходу, адже розуміють, що саме від нас залежить екологічний стан нашого краю.

Н.ЮРІЙЧУК, педагог-організатор Кулівецького НВК

Переглядів: 440 | Дата: 18.04.2015

Нещодавно в м.Бровари Київської області завершився 4-й тур Чемпіонату України з гандболу серед юнаків 2000 р.н., в якому визначилися переможці та призери змагань. «Срібні» нагороди Чемпіонату України у складі команди «КСЛІ» м. Київ виборов вихованець відділення гандболу Заставнівської ДЮСШ Андрій Герман, який продовжує навчання в Київському спортивному ліцеї-інтернаті. За чотири тури Чемпіонату України Андрій забив 20 м’ячів у ворота суперників. Призера Чемпіонату України у складі команди «КСЛІ» м. Київ Андрія Германа нагороджено «срібною» медаллю та грамотою другого ступеня від Федерації гандболу України та Комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України.

С.КУЛІНКОВИЧ, тренер-викладач відділення гандболу Заставнівської ДЮСШ

Переглядів: 463 | Дата: 18.04.2015

У м.Заліщики відбулися змагання з волейболу (дівчата) на першість Заліщицького району, у яких брали участь команди с.Нирків цього ж району, Товтрів, Дорошівці-1, Дорошівці-2. У цікавій боротьбі перше місце виграли волейболістки с.Нирків Заліщицького району, на ІІ місці — Дорошівці-1, на третьому — Товтри.

Переглядів: 464 | Дата: 18.04.2015

Вкотре у с.Ржавинці відбувся традиційний турнір з волейболу серед дівчат «Надія», у яких брали участь 6 команд: с.Ржавинці, Добринівці, Баламутівки, Товтрів та дві із Дорошівців.
За 3-4 місце зустрілися збірні Ржавинців і Дорошівці-2. У цій зустрічі виграли ржавинчани. І-ІІ місця розіграли команди Товтрів і Дорошівці-1. У цей день більш майстерними і влучними були дорошівчанки, які і виграли з рахунком 2:1.
Тренер — Д.Рудейчук. Переможця нагородили перехідним Кубком, медалями найвищого гатунку і грамотами.

Переглядів: 433 | Дата: 18.04.2015

Сьогодні лихо нас обсіло, наче голоднії вовки,
Численні вороги зуміли засіять горе навіки.
Весь Схід смертями засівають страшні московськії хлопи,
Але самі того не знають, що з сліз гіркущої ропи
Колись й самі таки уп’ються нашого горя на роки,
Колись в хатах їх відіб’ються оці кривавії вінки, —
Наших дітей життя підбиті, мов журавлів небесних лет.
Тіла їх кулями прошиті (не врятував навіть жилет).
І матерів прокльони страшні колись на вас таки впадуть,
Вояки із чужої Рашні... Ні, нам ніколи не забуть
Того, що ви тут натворили, як пекло нам ви привезли,
Як всі хати наші спалили страшні москальськії “козли.“
В нас перемог ще не багато, а біль поразок, ох, важкий...
Та ми й не думали здавати жоден плацдарм, хоча б який.
Й хоч техніка стара-старюща і вітер лютий дме без меж...
Часто команда нетямуща,  ... Читати далі »

Переглядів: 472 | Дата: 18.04.2015

Під такою назвою в «Заставнівській світлиці» центральної районної бібліотеки розпочала свою роботу виставка фотосвітлин представлена Юрієм Аксентійовичем Кушніром.
Мистецтво фотографії — одне з найпрекрасніших у світі. Уміння зафіксувати момент, висловити свої почуття через знімок, передати якийсь емоційний і енергійний посил — ось що приваблює глядачів до фотографії на виставці.
Юрій Аксентійович народився на Хотинщині, в селянській сім’ї. Закінчив Хотинський сільськогосподарський технікум, а згодом Чернівецький Держуніверситет ім.Ю.Федьковича. Працював вчителем Заставнівської середньої школи, головою Заставнівської міської ради, майстром, викладачем, заступником директора і директором вищого професійного училища №24, керуючим справами районної ради. Лауреат обласної освітянської премії імені О.Поповича, відмінник народної освіти України.
Захопленням його дитинства були книги. В юні роки, під час навчання ... Читати далі »

Переглядів: 635 | Дата: 18.04.2015

24 березня — був Всесвітній день боротьби з туберкульозом,
Україна посідає друге місце після Російської Федерації серед країн Європейського регіону за показниками захворюваності на туберкульоз.
Туберкульоз — соціально залежне захворювання, особливо захворювання виявляються серед «груп ризику», серед осіб, які ніде не працюють, низьким рівнем життя, бездомні, які ведуть аморальний спосіб життя туберкульозом може захворіти кожна людина, не залежно від соціального статусу і положення в суспільстві. Туберкульоз — небезпечна хвороба, дуже легко передається крапельним шлягом від хворої людини до здорової. Високий темп життя, нерегулярне та не збалансоване харчування, стресові ситуації призводять до різкого зниження захисних сил організму, до появи захворювання і його прогресування. Хвороба може проявлятися без клінічних симптомів і початкові стадії його можна виявити тільки вчасно звернувшись до лікаря та проходячи флю ... Читати далі »

Переглядів: 434 | Дата: 18.04.2015

При виявленні запаху газу в квартирi (примiщеннi), де встановленi газовi прилади:
- негайно закрити крани на газових приладах i перед ними (при розмiщеннi балонiв з скрапленим газом додатково закрити вентилi у балонiв);
- вжити заходи щодо виведення людей iз загазованих примiщень (квартири, дому);
iз незагазованого примiщення за телефоном “104” викликати аварiйну газову службу i органiзувати провiтрювання примiщення;
- з прибуттям бригади аварiйної газової служби дiяти за їх вказівками.

Вибух (пожежа) в квартирi:
- зaкрити вci крани на газових приладах i перед ними (при розмiщеннi балонiв всерединi кухні додатково закрити вентилi, балонiв);
- за телефоном “104” повiдомити в аварiйну газову службу;
- органiзувати гасiння пожежi, за необхiдностi повiдомити за телефоном «101» — черговому ... Читати далі »

Переглядів: 407 | Дата: 18.04.2015

Ці слова написав неперевершений поет всіх епох Тарас Григорович Шевченко. Тож, чи потрібні книги людству ? Немає сумніву – потрібні! А чи потрібні «притулки мудрості», «аптеки для душі», «скарбниці всіх багатств людського духу» теж немає сумніву – потрібні! Тому наші бібліотечні працівники намагаються зробити все можливе і неможливе, щоб зберегти ці осередки культури та просвіти для майбутніх поколінь.
Центральна районна бібліотека м.Заставна зібрала фахівців галузі на районний семінар «Імідж сучасної бібліотеки в інформаційному суспільстві».
Сьогодні вже не стоїть питання «Чи потрібен імідж бібліотеці?». Бібліотека виробляє свій індивідуальний образ, в основі якого лежать такі цінності як інформація, культура, мистецтво, освіта тощо. Найбільш актуальним для бібліотек стає завдання – створити позитивний імідж та зламати стереотипи зневажливого ставлення до бібліотеч ... Читати далі »

Переглядів: 1053 | Дата: 18.04.2015

Це вже третя (мабуть, не остання) публікація стосовно будівництва стадіону у райцентрі. У минулому номері №15(1272) від 9 квітня 2015 року була розміщена відповідь міського голови Я.Цуркана «Чому депутат не завжди помічник?» на лист депутата Заставнівської міської ради В.Радиша «Чому за помилки міського голови має платити громада?» (№13 (1270) від 26 березня 2015 року).
Запропонований В.Радишем матеріал наводить на роздуми…

У суперечці народжується істина, але чи всім вона потрібна?
Виходячи із ситуації, яка склалася у нашому місті, стає очевидним, що для міського голови Я.В.Цуркана  і його близького оточення з одного боку та пересічного жителя м.Заставна з іншого, поняття “істина” трактується по-різному. Моє написання статті має просте та логічне пояснення. Я є депутатом не одного скликання і вже тривалий ... Читати далі »

Переглядів: 483 | Дата: 18.04.2015

У Чернівецькій області співробітники Управління СБ України викрили на хабарництві сільського голову, який вимагав неправомірну вигоду від підприємця. Посадовець вимагав 15 тисяч доларів США за передачу в оренду ставу та земельної ділянки для будівництва ресторанного комплексу. Посередником у переговорах та отриманні грошей був син сільського голови. 1 квітня співробітники СБУ спільно з працівниками прокуратури Чернівецької області затримали посередника під час передачі першої частини хабара в розмірі 5 тисяч доларів США. Обласною прокуратурою стосовно зловмисників ... Читати далі »

Переглядів: 380 | Дата: 18.04.2015

Мешканці с.Кулівці не залишаються осторонь у проведенні різних акцій щодо допомоги нашим воїнам, які перебувають в зоні АТО. Адміністрацією школи разом з адміністрацією місцевого самоврядування вже вкотре організовано збір продуктів. Школа тісно співпрацює з волонтерами, які відправляють сиру продукцію на переробку студентам училища №8, котрі виготовляють сухпайки для воїнів в зону АТО.
Готову продукцію (у вигляді тушонок, салатів, сала, компотів, різних квашень і маринадів) волонтери відправляють одразу. Також працівники та учні школи виготовляють маскувальні сітки та куртки, які допомагають бути непомітними і злитися з довкіллям. В АТО відправлено вже 6 маскувальних сіток та куртку «Кікімору». Крім продуктів, кулівчани за власні кошти для солдатів придбали: теплі шкарпетки і рукавиці на 379 грн, закупили продукти на 340 грн.
Під час акції «Допоможи солдату» зібрали 710 грн. — для Анатолія Ревуцького та 600 грн. ... Читати далі »

Переглядів: 446 | Дата: 18.04.2015

Щороку серед шкіл нашої області проходить фестиваль дитячої творчості «Чисті роси», під час якого учні та вчителі мають змогу розкривати свої таланти, заглибитися в традиції та звичаї свого народу.
Учні Веренчанської ЗОШ І-ІІІ ступенів імені Ірини Вільде, які є членами гуртка «Умілі руки», під керівництво Н.І.Позначук підготували чудову виставку творчих робіт, а учасники театрального гуртка (Є.Янчик, М.Финюк, О.Гулик, А.Дубанич, В.Цюпа, В.Васкан) показали інсценізацію «Страсний тиждень», намагалися відтворити звичаї, які дотримувалися саме у Веренчанці. У понеділок потрібно було прибирати у хаті і на дворі ... Читати далі »

Переглядів: 615 | Дата: 18.04.2015

Сім’ям, що отримували субсидію протягом опалювального періоду 2014/2015 років, субсидія на наступний період призначається на підставі раніше поданих документів. З 1 травня 2015 р. громадяни подають тільки 2 документи — заяву і декларацію ... Читати далі »

Переглядів: 489 | Дата: 18.04.2015

У емоційному виступі з парламентської трибуни у середу нардеп з «Народного фронту» Антон Геращенко вразив «припечатав» «Батьківщину» і «Свободу» – вони відіграють роль «п’ятої колони» Путіна. У воєнний час страшнішого звинувачення не буває. У відповідь – недолугі вимоги сатисфакції від Тимошенко і фактична мовчанка Тягнибока.
На жаль, за останній рік з плином часу все більше і більше доказів того, що Юлія Володимирівна втратила зв’язок з реальністю. До неї сміливо можна застосувати слова Талейрана про нащадків Бурбонів, що повернулися до Франції після падіння ... Читати далі »

Переглядів: 440 | Дата: 18.04.2015