Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Вересень » 07

Майя КАЛИН, М.СЯБРОВ (фото)

Шкільний дзвоник малиновим передзвоном сповістив про початок нового навчального року у кожному освітньому закладі нашої мальовничої Заставнівщини. Через спеку, у Малокучурівському НВК, де нам пощастило побувати, свято тривало не більше 30 хвилин. Найбільше хвилювалися першокласники та їх батьки. Малята все ще дивляться в очі вихователям Ірині Семенко та Світлані Винничук, їх помічникам Надії Гущиній та Наталії Ковтюк ніби у мамині, але вже зникла тривога, адже поряд — їхня перша вчителька, добра і щира Марія Шевчук. А ще вони знають, що завжди разом ... Читати далі »

Переглядів: 510 | Дата: 07.09.2015

Прийшла, прийшла свята година,
Настав жаданий довгочас, 
У нашій рідній Україні
Цей Першовересень для нас.

1 вересня – радісний і хвилюючий день, ніжна, лагідна, турботлива пісня батьківських сердець. Діти переступають поріг дитинства, зазирають у юність, торкаються зрілості. В очах випускників – сум, бо для них цей навчальний рік – останній. А в очах першокласників – гордість і тривога, адже вони прийшли до школи вперше. Цього року наша шкільна сім’я поповнилася на  54  учні. Цікаво, які вони? Сьогодні наше перше знайомство ... Читати далі »

Переглядів: 388 | Дата: 07.09.2015

На 25 жовтня 2015 року Верховною Радою України призначено чергові вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів. З метою підготовки актуальних та достовірних списків виборців просимо жителів району уточнити свої персональні дані, звернувшись до відділу ведення Державного реєстру виборців апарату районної державної адміністрації за адресою: Заставнівська районна державна адміністрація, вул.В.Чорновола, 6, каб. 32 (2-й поверх).
При собі необхідно обов’язково мати паспорт громадянина України, а у разі зміни прізвища — ще й документ, що підтверджує ці зміни.
Прийом громадян здійснюється щоденно (понеділок-п’ятниця) з 8.30 до 17.30 год. Обідня перерва: 13.00-14.00 год.
Особливо це стосується виборців:
громадян, які досягли 18-річчя, проте були відсутні в списках;
колишніх військовослужбовців строкової служби;
громадян, що повернулися з місць позбавлення волі;
громадян, які прибу ... Читати далі »

Переглядів: 418 | Дата: 07.09.2015

Який щасливий день сьогодні,
Веселий, радісний, ясний,
Це, гомінливий і погожий
Почавсь навчальний рік новий.

1 вересня — це чудове свято, яким розпочинається новий навчальний рік, і воно єднає усі покоління жителів нашого містечка і всієї України. День знань став по-справжньому всенародним торжеством молодості і надії. 
Велелюдно було на подвір’ї Заставнівської гімназії. Урочисто входять випускники 2016 року, у руках яких полотнище нашої славної держави і факел Знань.
У цей день зібралися не лише для того, щоб розпочати навчальний рік, а в багаточисельну дружню гімназійну сім'ю прийняти нове поповнення. Ось вони —  майбутнє України, які на своє перше вагоме шкільне свято прийшли у супроводі батьків та рідних. Потрібно лише заглянути в їхні оченята, в яких світяться пустотливі сонячні зайчики. Малюки з радістю прийшли  до школи ... Читати далі »

Переглядів: 441 | Дата: 07.09.2015

Про це народний депутат Ураїни» Максим Бурбак сказав в ефірі «Свободи слова» в понеділок, 31 серпня.
«Є два аспекти: сьогодні нам потрібно було 226 голосів, щоб проголосувати зміни в першому читанні.  Наступне голосування у 300 голосів – буде формуватися після того, як будуть прийняті законопроекти про префектів, про місцеве самоврядування – оновлений законопроект, про органи виконавчої влади. Загалом понад 300 нормативних актів, які треба змінити, щоб Конституція і децентралізація запрацювали», – зазначив народний депутат.
Ще однією з умов для голосування у 300 голосів повинно стати ... Читати далі »

Переглядів: 405 | Дата: 07.09.2015

Л.БАЛАНЕЦЬКА, М.СЯБРОВ (фото)

Офіційна і загальновизнана дата завершення Другої світової війни — 2 вересня 1945 року. У цей день був підписаний формальний акт про беззастережну капітуляцію останнього активного союзника фашистської Німеччини — Японії. З того часу минуло 70 років.

... Читати далі »

Переглядів: 437 | Дата: 07.09.2015

Цьогоріч активісти ВО „Батьківщина” на урочисту лінійку, приурочену Дню знань, до сто двадцяти чотирьох першокласників Заставнівської гімназії та ЗОШ І-ІІІ ступенів  прийшли із подарунками. Кожен  школярик отримав цікаву книгу. Їх тематика вражала різноманітністю, а яскраві малюнки одразу ж зачарували дітей.

... Читати далі »

Переглядів: 461 | Дата: 07.09.2015

28 серпня в обласній державній адміністрації за участі заступника Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Романа Абрамовського, представників Конфедерації будівельників України та Державної архітектурно-будівельної інспекції України відбулось виїзне засідання Конфедерації будівельників України на тему: «Децентралізація — виклики та можливості для будівельної галузі». Участь у заході також взяли голова обласної державної адміністрації Олександр Фищук, заступник голови обласної ради Валентин Маніліч, Чернівецький міський голова Олексій Каспрук, будівельники області. У своєму вітальному слові Олександр Фищук відзначив важливість проведення заходу та побажав учасникам засідання плідної праці та конструктивних пропозицій.
У рамках засідання звернуто увагу на те, що децентралізація влади для будівельного бізнесу дозволить надати органам місцевого самоврядування реальні повноваження для с ... Читати далі »

Переглядів: 324 | Дата: 07.09.2015

З метою інформування у безробітних позитивного іміджу роботодавця, заохочення до легальної зайнятості та ознайомлення із станом на ринку праці Заставнівського району, був  проведений день відкритих дверей у товаристві з обмеженою відповідальністю «Віойл-Зерно». Захід проводили директор ТОВ «Віойл-Зерно» С.О.Вдовиченко, головний бухгалтер М.Я.Бачинська, начальник відділу взаємодії з роботодавцями Заставнівського РЦЗ Г.В.Коростатевич  та заступник начальника відділу надання соціальних послуг Заставнівського РЦЗ В.В.Максимчук.
Учасниками заходу були: начальник управління АПР Заставнівської РДА Я.Є.Олексюк, в. о ... Читати далі »

Переглядів: 476 | Дата: 07.09.2015

Майя КАЛИН, Михайло СЯБРОВ

Щороку, в останні дня серпня у державі проходять педагогічні конференції, під час яких освітяни підводять підсумки роботи за минулий навчальний рік, аналізують сучасний стан справ галузі і, звичайно, розглядають перспективи на майбутнє.
Цьогоріч освітяни району, а це керівники загальноосвітніх, позашкільних і дошкільних закладів та їх заступники своє професійне зібрання провели в актовій залі будинку дитячої та юнацької творчості. Вбрання педагогів милувало око розмаїттям національної вишивки. Роботу конференції вела начальник відділу освіти Заставнівської райдержадміністрації Марія Матейчук, брали участь перший заступник голови райдержадміністрації Василь Молдован та голова райкому профспілки працівників освіти району Володимир Воловський.Начальник відділу освіти вела мову про підсумки розвитку загальної, середньої, дошкільної і позашкільної освіти району в мин ... Читати далі »

Переглядів: 524 | Дата: 07.09.2015

Про будівництво та реконструкцію навчальних закладів області йшлося на прес-конференції директора Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Оксани Палійчук.
Як поінформувала представників місцевих засобів масової інформації посадовець, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 03 серпня 2015 року №543 «Деякі питання використання у 2015 році державних капітальних видатків»,  в цьому році для здійснення низки ремонтних робіт в  певних освітніх закладах області заплановане фінансування з Державного фонду регіонального розвитку. Зокрема,  кошти будуть виділені на  реконструкцію існуючої системи освітньої школи I– III ступеня з добудовою учбового корпусу та спортзалу з їдальнею в селі Горішні Шерівці Заставнівського району, капітальний ремонт благоустрою ЗОШ у Мамаївцях, заміну покрівлі ДНЗ в селі Витилівка Кіцманського району тощо.
Також, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України №66 та внесених до неї змін, ... Читати далі »

Переглядів: 327 | Дата: 07.09.2015

Агрохолдинг «МРІЯ» цьгоріч уже реалізував 161 проект в освітянських навчальних закладах, надавши їм допомогу на 1,8 мільйонів гривень. 
Як поінформував куратор соціальних проектів Агрохолдингу «МРІЯ» Василь Мартюк, у межах соціальної програми реалізовано 15 великих проектів, у які акумульовано 25 і більше тисяч гривень. Це, зокрема, заміна вікон і дверей у школах та дитячих садочках (10 проектів), виділення коштів на закупівлю будівельних матеріалів для ремонту навчальних закладів (4) та придбання меблів (1).
Три найбільші освітянські проекти реалізовано у Чернівецькій області.  
– У селі Погорілівка Заставнівського району на  48,450 тис. грн. замінили вікна у школі. У тому ж селі в дитячому садочку за 11,2 тис. грн. поміняли двері. Загалом у це село для забезпечення безпечних та комфортних умов для навчання дітей у зимовий період, оскільки вікна є енергозберігаючими, «МРІЯ» інвес ... Читати далі »

Переглядів: 402 | Дата: 07.09.2015

На виконання статті 53 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» пропонуємо вашій увазі звіт про проведену роботу, яка базувалася на Конституції України, законах України, Указах Президента України, постановах Кабінету Міністрів України та рішеннях районної ради, а також побажаннях виборців, пропозиціях депутатів. Хочу зазначити, що мій звіт – це звіт про роботу всього депутатського корпусу, виконавчого апарату, всієї територіальної громади району.
На початку звіту подякую громаді, депутатам, сільським, селищним радам, всім установам і організаціям, всім тим, хто доклав зусиль для забезпечення  злагодженої роботи районної ради, підвищуючи тим самим  авторитет органів  місцевого самоврядування.
У своїй діяльності рада, її органи та посадові особи місцевого самоврядування керуються Конституцією України, законами України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про статус депутатів мі ... Читати далі »

Переглядів: 426 | Дата: 07.09.2015

У тенісному клубі «Заставна» відбулися районні змагання з настільного тенісу серед спортсменів ВФСТ «Колос». На початку усіх присутніх щиро вітав голова вищезгаданого тенісного клубу М.Богуцький. Також найтепліші вітання, з нагоди Дня народження, линули на адресу ветерана спорту Л.Олійника.
Після цікавих і тривалих поєдинків визначилися переможці і призери. У загальнокомандному заліку перемогу святкували тенісисти із с.Дорошівці, друге місце здобули представники с.Онут, а третє — с.Шубранець.
В особистому заліку (чоловіки) поза конкуренцією був М.Рудей, за ним на п’єдесталі розташувалися В.Зарецький і В.Анака. У жінок краще всіх виступила досвідчена тенісистка із смт.Кострижівка Л.Бензюк, «срібло» здобула Я.Юрчук, «бронзу» — Я.Ватаманчук.
Переможців, призерів грамотами, медалями відповідного гатунку нагороджував голова районної організації ВФСТ «Колос» І.Креме ... Читати далі »

Переглядів: 430 | Дата: 07.09.2015

ДФС запроваджує новий електронний сервіс

З 25 серпня 2015 року Державна фіскальна служба України запроваджує у тестовому режимі новий електронний сервіс «Отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків у електронному вигляді з використанням електронного цифрового підпису». З  1 вересня 2015 року сервіс буде запущено у штатному режимі.  Фізична особа – платник податків для отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків щодо сум своїх отриманих доходів та утриманих податків матиме можливість сформувати запит в електронному вигляді. Сформований запит підписується електронним цифровим підписом та відправляється на електронну адресу «Єдиного вікна подання електронної звітності ДФС».   За результатами обробки запиту на електронну а ... Читати далі »

Переглядів: 384 | Дата: 07.09.2015

Буковинський край багатий на видатних людей, а особливо — в літературі. З плеяди письменників нам відомі дуже добре: Ю.Федькович, О.Кобилянська, С.Воробкевич, І.Діброва. До них належить і Дмитро Загул, який народився 28 серпня 1890 року, в буковинському селі Мілієве Вижницького району. Родина майбутнього поета жила дуже бідно. Сестра Марія навчила його читати ще до школи. Учився хлопчик старанно, рано зацікавився художньою літературою. Спершу — пригодницько-фантастичними романами, а пізніше — творами М.Гоголя, Т.Шевченка, Ю.Федьковича, П.Куліша, І.Франка.
Ще в початковій школі виявив себе здібним учнем, через що сільський учитель, за власний кошт віддав його на навчання до Чернівецької гімназії. Під час навчання Д.Загул починає писати вірші, вперше надруковані  в 1909 році в газеті «Буковина».
1913 році, в Чернівцях, побачила світ перша книжечка його віршів «Мережка». Загул вступив на історико-фі ... Читати далі »

Переглядів: 346 | Дата: 07.09.2015

МІЙ КОРАБЕЛЬ НАДІЙ
Сиджу один, на самоті
Слова потрібні підбираю,
Неначе музику пишу
Під сплеск води та водограю.
Пишу так просто, від душі
На пам’ять чи на згадку, я не знаю.
Пишу, як пишуться вірші
І душу свою відкриваю.
Переді мною мій корабель — надій —
Минулого та сьогодення,
Здійсненних, так і нездійсненних мрій,
Відвертості та  одкровення.
Переді мною все моє життя,
Все відбувається зі мною,
А я у ньому на краю,
А то і в центрі стою.
Куди пливеш, мій корабель?
Так хочеться спитати.
Вези мене на Україну, в країну мрій,
Де всі щасливі діти, батько й мати.
Там, де немає вже війни.
Хліба ростуть на місці тім у полі,
На рідній мові вчаться малюки
У нашій українській школі.
Пливи туди, мій корабель,
Де є у кожного робота.
Держава наша гарантує
... Читати далі »

Переглядів: 368 | Дата: 07.09.2015

З днем народження Марійку 
Привітала, як змогла,
І віночок на голівку їй бабуся одягла.
— Твій сюрприз мені сьогодні 
Щось незвичне приберіг?
— Так. Із трав напередодні 
Я зв’язала оберіг, —
І з голівки внучки, звісно, 
Подарунок та зняла,
Усміхнулася привітно 
Й далі мову повела.
— В ньому зілля чари має.
Ось безсмертник — для життя. 
Мак червоний захищає
Від негаданого зла.
Жолудь про здоров'я дбає,
Бо добро творити звик.
Просо чвари вимітає 
Геть з оселі на смітник!
А рогіз лишень в світлиці 
Мудрість в голови кладе. 
Стиглий колос же пшениці 
Статки з радістю несе.
На кінець — волошка синя,
Квітів польових кумир,
Повсякчас в житлі віднині 
Засівати стане мир...
— Ти, бабусю, наче в ... Читати далі »

Переглядів: 408 | Дата: 07.09.2015

Тебе ненавиджу й ціную, тебе чекаю мов буття,
Тобі знедоленій радію, бо ти для нас ціле життя.
На тебе всі наші надії й розчарування всі важкі,
З тобою світлі й вічні мрії, а в бідняків вони які?
Щоби тебе лиш вистачало, хоча б до іншої тебе,
Тебе, голубко, завше мало, до себе інший хтось гребе...
Поки мої тремтячі руки тебе впіймають, накінець,
Переживем житейські муки і уривається терпець.
Отримали тебе жадану!.. Але ж чого така худа?
Де побувала ж ти, путано, яка спіткала тя біда?
Що ти така уся сарака, общипана з усіх боків,
Хто рвав тебе так, неборака, впродовж останніх цих років?
“Ох, не питай мене невірну, бо безталанна в тебе я.
Читай вже проповідь нагірну, — така вже доля є моя.
Її читаєш ти щоразу, коли отримуєш мене, —
Імунітет вже на образи, бо знаю гнів твій теж мине...
Ну покричиш, ну посваришся, — потім радієш вс ... Читати далі »

Переглядів: 404 | Дата: 07.09.2015

Суть моїх віршів в тому, що «Дома краще ніж деінде».
Відстань завжди допомагає нам осмислити сенс життя і такі речі, як гроші і кар’єра відходять на другий план, коли тобі не вистачає рідних очей, батьківського дому і дорогих, таких миловидних пейзажів села Товтри. Рідний дім — ось чого мені не вистачає на чужині.

ТРИ СЕСТРИ
Ми — три сестри,
Та в нас три різні долі.
І кожна вибрала сама
Свою стежину в полі.
Три наші долі не легкі —
Одна від одної далеко.
Від хати рідної, від рідної землі
Ми розлетілись, мов оті лелеки.
Та кожної весни ми будем повертатися додому,
До рідного гнізда — на батьківський поріг.
Ми втопимо в сльозах свою утому.
Життя іде, а нас чекають тисячі доріг.
І  зацвітуть сади, і час загоїть рани.
Змахнем руками сму ... Читати далі »

Переглядів: 405 | Дата: 07.09.2015

Окремим рядком вкотре хочеться відзначили героїв цьогорічних змагань з футболу серед школярів на приз клубу «Шкіряний м’яч», юних футболістів з Дорошівців разом із знаним тренером Юрієм Крафтом, які завдяки керівництву Федерації футболу України побували на матчі за Суперкубок УЄФА «Барселона» — «Севілья», який відбувся 11 серпня у Тбілісі (Грузія).
Завдяки голові Чернівецької обласної федерації футболу та водночас віце-президенту Федерації футболу України Василю Орлецькому та головному організатору поїздки — президенту ФФУ Андрію Павелку, здійснилась одна із мрій. Юні буковинці стали свідками матчу «Барселона» - «Севілья», де могли вболівати і пишатися гравцем «Севільї» та збірної України Євгеном Коноплянкою.
Сама лише атмосфера на стадіоні під час матчу дуже вразила наших земляків. Вони мріють, щоб матчі чернівецької «Буковини» збирали повни ... Читати далі »

Переглядів: 347 | Дата: 07.09.2015

СТАН ПРИЗНАЧЕННЯ ЖИТЛОВИХ СУБСИДІЙ НАСЕЛЕННЮ — НА ПОСТІЙНОМУ КОНТРОЛІ

Стан призначення житлових субсидій населенню на оплату житлово-комунальних послуг обговорено на сьогоднішній апаратній нараді, яку провів голова обласної державної адміністрації Олександр Фищук. За словами директора Департаменту соціального захисту населення обл­держадміністрації Олени Вериги, на сьогодні буковинці подали 52 тис. 514 заяв (понад 50%) на призначення субсидій. Наразі їх призначено 41 тис. 991 домогосподарству. Також на нараді проінформовано, що впродовж попереднього тижня для аналізу ситуації в області працював експерт Кабінету Міністрів України. Фахівцями Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації за методичної допомоги експерта розроблено план заходів з покращення роботи щодо стану призначення субсидій. Як повідомила Олена Верига, нині Сокирянська, Кельменецька та Кіцманська р ... Читати далі »

Переглядів: 401 | Дата: 07.09.2015